Saturday, November 30, 2013

AKU,SAYA,KITE...

Salam sejahtera...

''Esok cuti! Yesss...esok saya nak jalan2 ke Low Yat . Saya nak beli set PC baru utk ofis baru saya... .''

''Lepas tu aku nak jalan2 beli barang2 keperluan utk butik. Nak beli cash register la...hanger la...hook la...itu la ini la. Macam2 lagi... Rasanya mungkin sepanjang hari aku akan BZ. Haish~''

''Teringat plak nak kena set up tempat utk vendor butik kite esok. Alamak hai...sempat ke kite nak buat semua esok??? Kena kerja non stop la kite esok. Adeh...sakit pinggang kite...''(tetibaa...) hahaha....

Hahaha...ade perasan ape2 tak kat tiga potongan ayat aku kat atas tu? Yes...betul. Kata ganti diri yg biasa digunakan oleh individu utk membahasakan diri mereka. Macam aku...aku lebih senang dengan 'AKU'. Sebabnya aku dah biasa sejak dari kecik lagi. Maklumlah..keturunan jawa. Penggunaan 'AKU' memang nmpak kasar. Tapi bagi orang jawa ianya dah jd kebiasaan... Kalau dengan member rapat memenag 'aku kau' je...heh heh heh...

Aku cuma guna 'SAYA' kalau dengan org lebih tua, pompuan (aweks2..) atau yg baru kenal. Kalau dia mulakan dengan 'AKU', maka seterusnye aku akan guna 'AKU' gak la. Kan lebih rapat gitu...hahaha...

Macam kata ganti diri 'KITE' tu aku biasa dengar kalau ade group2 budak pompuan yg bersembang antara diorang. Contoh yg aku selalu dengar ialah adik pompuan aku. Memang 'KITE' itu 'KITE' ini je la..haha...

Kata ganti diri lain yg available ialah penggunaan nama sendiri...yg biasanya aku lihat bila pompuan berkomunikasi. Kan? Aku nak try guna...tapi aku rasa janggal...huhuhu~

Apa pendapat korang?

Sekian, wassalam~